Založ si blog

Prečo je naša spoločnosť v tak nepriaznivej situácii

 

Netreba sa príliš rozpisovať o tom, aká je naša spoločnosť rozdelená. Jej chovanie je charakterizované negativizmom a zlou atmosférou. Vládne v nej nevraživosť, nedôvera, strach z budúcnosti. Kedysi ľudia neradi odchádzali do dôchodku, boli smutní, že opúšťajú kolektív a prácu, v ktorých strávili mnohokrát celý produktívny život, dnes sa ho nemôžu dočkať. Zároveň majú obavu, či z neho vyžijú. Kedysi rodičia hovorili: „ Pracujeme, aby sa naše deti mali lepšie“. Dnes hovoria: „ My už nejako dožijeme, ale čo naše deti“. Perspektíva pokračovania rodu vystriedala obavu oň.

Príčinu tejto skutočnosti vidím v tom, že sme sa vzdali našej slovenskej kultúry a prijali sme kultúru peňazí, ktorá prišla zo západu.

Kultúra nášho národa sa vytvárala mnoho storočí. Koľko sily a odolnosti preukázali naši predkovia. Boli utláčaní Frankami, Avarmi, Tatarmi i Turkami, Maďarmi a Nemcami. Napriek tomu dokázali prežiť. Malý odolný národ. Vytvoril si vlastný jazyk a vlastné písmo, čo sa nepodarilo oveľa väčším národom. Kultúra nášho národa tvorí nevyčerpateľný zdroj inšpirácie pre život dnešnej generácie. My sme sa tohto zdroja a tejto inšpirácie jednoducho vzdali. Zabudli sme na múdrosť našich predkov , zabudli sme ju používať. Odkaz našich predkov je inšpiratívny aj dnes, v čase 21. storočia. Podľahli sme bôžikovi peňazí a materiálneho bohatstva. Tento stav je príčinou našej dnešnej spoločenskej biedy.

Vrátiť do nášho života kultúru a odkaz nášho národa, ktorý žije pod Tatrami viac, ako tisíc rokov a používať ju a následne odovzdať ďalším generáciám je najdôležitejší počin našej spoločnosti. V opačnom prípade hrozí, že sa ako národ rozplynieme v čase a priestore.

Posolstvo parlamentných volieb.

01.03.2020

SLOVÁCI NESKLAMALI, ZVÍŤAZIL ZDRAVÝ ROZUM !!! Voľby skončili podľa môjho očakávania, čo však nie je dôležité. Neporovnateľne dôležité je, že voľby potvrdili starú známu národnú skúsenosť: Vždy, keď boli Slováci v národnom ohrození, na poslednú chvíľu dokázali túto katastrofu zažehnať. Voľby zaslúžene vyhral Matovič (nie OĽaNO). Matovič totiž [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2081x
Priemerná čítanosť článkov: 1041x

Autor blogu

Kategórie